Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Marinara risotto

Main dish

Fish

Hard

50 min

4 porcje

Składniki

500 g Ryżu Arborio lub Carnaroli

400 g CIRIO Pelati

1 biała cebula
1 litr białego wina

100g świeżej kałamarnicy

2 kawałki wstępnie obgotowanych macek

ośmiornicy - opcjonalnie

100g omułków

100g świeżych krewetek

 

1 seler

1 marchewka

1 natka pietruszki

1 kawałek imbiru
2 kawałki limonki

2 kawałki cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

Sól

 

Przygotowanie

  1. Wstępnie przygotować warzywną zupę
  2. Wlać do garnka oliwę z oliwek, dodać czosnek i posiekana pietruszkę, podsmażyć
  3. Wyjmij z puszki pomidory śliwkowe CIRIO bez skórki, pokrój je i dopraw solą
  4. Włożyć omułki do garnka i podsmażyć z pietruszką i czosnkiem
  5. Dodać sol, pieprz i białe wino, zamieszać. Przykryć garnek pokrywką
  6. Wyczyścić i pokroić kałamarnicę
  7. Pokroić wstępnie obgotowana ośmiornicę
  8. Wyczyścić świeże krewetki (usunąć skorupkę i głowę)
  9. Na gorącym tłuszczu, wymieszać kalmary, odrobinę zupy z omułków i podsmażyć
  10. Do osobnego garnka z odrobina oliwy włożyć krewetki, trochę skorki z limonki, dodać białe wino, sól, pieprz
  11. W międzyczasie wyczyścić imbir i czosnek
  12. Wlać krewetki do garnka z kałamarnicą. Dodać Cirio tomatoes bez skórki, ośmiornicę, imbir, czosnek i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut
  13. Do osobnego garnka wsypać ryż i wyprażyć go na małym ogniu przez 2 minuty
  14. Wlać warzywną zupę i gotować ryż przez około 18 minut. Co jakiś czas spróbować
  15. Po 15 minutach gotowania, dodać owoce morza i kontynuować mieszanie by smaki się przeniknęły. Risotto powinno być kremowe
  16. Dodać imbir, pokrojoną pietruszkę i skórkę z limonki
  17. Pozostawić do ostygnięcia i przełożyć na talerz. Doprawić świeżą bazylią

Antonio and Michael Passarelli's recipe

Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Pomidory śliwkowe bez skórki

Main dish
Hard
50 min
Marinara risotto
Side dish
Medium
55 min
Pikantny kurczak po kalabryjsku
Side dish
Easy
15 min
Duszone sardynki
Inne przepisy

© 2022 Conserve Italia Soc. coop. agricola - Sede Legale: via Paolo Poggi 11 - 40068 San Lazzaro di Savena (BO) - C.F. 02858450584 - P.I. 00708311204 - Num. Iscr. Registro imprese di Bologna : 02858450584 - Credits