Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Kluski Malfatti z sosem pomidorowym

Side dish

Veggy

Easy

45 min

3 porcje

Składniki

Kluski Malfatti:

250 g ser ricotta odsączonego przez noc

na sicie wyłożonym muślinową ściereczką

500 g szpinaku

1 jajko

50 g mąki

50 g mąki Semolina

70 g sera Parmezan

drobno startego

1 szczypta gałki muszkatołowej

sól

Prosty sos pomidorowy

400 g of CIRIO Passata Rustica
1 mała cebula

2 ząbki czosnku

sól

Przygotowanie
  1. Aby przygotować Malfatti, najpierw trzeba podgrzać szpinak z odrobiną wody i szczyptą soli. Przełożyć na sito i ostudzić
  2. Aby przygotować gnocchi Malfatti, najpierw sparz szpinak w odrobinie wody i szczypcie soli.
  3. Umieścić ser ricotta w misce do mieszania razem z resztą składników i dobrze wymieszać, do uzyskania gładkiej masy
  4. Ulepić z ciasta zgrabne kulki o średnicy 4cm
  5. Ugotować w posolonej wrzącej wodzie – gotowe są, gdy wypłyną na powierzchnię. Po ugotowaniu odcedzić i lekko odparować
  6. Aby przygotować sos pomidorowy, podsmażyć cebulę i czosnek aż staną się miękkie i przezroczyste, następnie dodać pomidory, lekko je rozgniatając. Gotować na małym-średnim ogniu przez 10–15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Można zmiksować na gładko.
  7. Malfatti podaje się na warstewce pomidorowego sosu.

Malfatti with tomato sauce
by Great Italian Chefs

Courtesy of Great British Chefs www.greatbritishchefs.com

Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Rozgniecione pomidory

Side dish
Easy
45 min
Kluski Malfatti z sosem pomidorowym
Main dish
Easy
90 min
Makaron Lumaconi z ragu z soczewicy
Main dish
Medium
30 min
Makaron Paccheri z miecznikiem
Inne przepisy

© 2022 Conserve Italia Soc. coop. agricola - Sede Legale: via Paolo Poggi 11 - 40068 San Lazzaro di Savena (BO) - C.F. 02858450584 - P.I. 00708311204 - Num. Iscr. Registro imprese di Bologna : 02858450584 - Credits