Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Jajka Amarone

Starter

Veggy

Medium

25 min

4 porcje

Składniki

8 jajek

30 g Cirio Supercirio

30 g suszonych grzybów

1/4 l czerwonego wina "Amarone"

60 g masła

1 cebula

 

Mąka

Bulion

Ocet

Cynamon

Sól
Pieprz

Przygotowanie
  1. 1.Jajka ugotować na twardo, następnie ostudzić
  2. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około dziesięć minut, osuszyć i pokroić
  3. Na patelni zarumienić połowę masła, dodać grzyby, posolić, dodać odrobinę bulionu i ugotować. Drobno pokroić cebulę i podsmażyć na osobnej patelni z masłem
  4. Dodać pełną łyżkę koncentratu pomidorowego rozcieńczonego w ciepłej wodzie i zagęścić sos mąką.
  5. Dodać grzyby wraz z sokiem z gotowania
  6. Polać całość 1/4 czerwonego wina Amarone, dodać szczyptę cynamonu i łyżkę stołową octu winnego, zamieszać i zagotować
  7. Obrać jajka i przekroić je na połówki. Do natłuszczonej masłem brytfanny wlać odrobinę sosu z grzybami, wyłożyć jajka, a następnie pokryć je sosem
  8. Piec w piekarniku przez piętnaście minut przy 180 °C
  9. Podawać gorące, z kawałkami tostów.

Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Koncentrat pomidorowy

Main dish
Easy
20 min
Makaron Penne alla caponata
Starter
Medium
25 min
Jajka Amarone
Starter
Medium
45 min
Flan Kalafiorowy z sosem pomidorowym
Inne przepisy

© 2022 Conserve Italia Soc. coop. agricola - Sede Legale: via Paolo Poggi 11 - 40068 San Lazzaro di Savena (BO) - C.F. 02858450584 - P.I. 00708311204 - Num. Iscr. Registro imprese di Bologna : 02858450584 - Credits