Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Zupa z kałamarnic

Side dish

Fish

Hard

50 min

4 porcje

Składniki

800 g CIRIO Pelati 

1 kg wstępnie oczyszczonej kałamarnicy

2 ząbki czosnku
450 g drylowanych czarnych oliwek

8 kawałków wiejskiego chleba

 

 

15 g orzeszków piniowych

15 g rodzynek, Pietruszka

oliwa z oliwek Extra virgin

Sól

Pieprz

Przygotowanie
  1. Na początek wypłukać rodzynki w filiżance ciepłej wody
  2. Następnie na dużej patelni podsmażyć czosnek na oliwie z oliwek, potem dodać pomidory Cirio Pelati doprawione solą i pieprzem, i gotować na małym ogniu przez około dziesięć minut.
  3. Następnie odcedzić rodzynki i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Umytą i wysuszoną kałamarnicę dodać do sosu pomidorowego razem z orzeszkami piniowymi, rodzynkami i oliwkami
  4. Przykryć i gotować przez około dwadzieścia minut, regularnie sprawdzając, czy sos nie stał się za gęsty. W razie konieczności dodać wodę
  5. Podczas gdy danie się gotuje, przygotować grzanki, po dwie na talerz. Następnie nalać sos i nałożyć kałamarnicę, posypaną dla dekoracji pokrojoną pietruszką, i podawać.
Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Pomidory śliwkowe bez skórki

Main dish
Hard
50 min
Marinara risotto
Side dish
Medium
55 min
Pikantny kurczak po kalabryjsku
Side dish
Easy
15 min
Duszone sardynki
Inne przepisy

© 2022 Conserve Italia Soc. coop. agricola - Sede Legale: via Paolo Poggi 11 - 40068 San Lazzaro di Savena (BO) - C.F. 02858450584 - P.I. 00708311204 - Num. Iscr. Registro imprese di Bologna : 02858450584 - Credits